VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Malý oběd
2019-01-27, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

v poslední době se mi čím dál, tím častěji přihodí, že po ránu nemám moc chuť snídat, ale kolem desáté hodiny naopak dostanu ukrutný hlad a neuvěřitelný apetit na cokoli k jídlu. Po smrti francouzského krále Ludvíka XIV. , řečeného též - Král slunce - známého marnotratníka a požitkáře, tak v té době se rozšířila móda takzvaných “malých obědů”. Probíhaly mezi 10 a 11 hodinou a jejich menu obsahovalo - pouze ústřice. Každý host při těchto populárních “malých obědech” spořádal, podle dochovaných svědectví, téměř sto kusů ústřic a zhusta je přitom zavlažoval šampaňským vínem. Tak vidíte, jak Francouzi uměli žít už na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století! Mě na tom fascinují ani ne tak ústřice, protože na ty zrovna v deset ráno, když mne přepadne můj velký hlad, tak na ně chuť tedy moc nemám a kdybych při tomto “ludvíkovském” malém obědě spořádal sto ústřic, tak je to asi moje poslední hodinka. Mě na tom fascinuje, že se již v té době tak přesně trefili zrovna do času, kdy mám hlad a kdy by i děti, i dospělí, co stávají ráno brzy, tak by si měli dát malou svačinu. Ovšem ne tenhle francouzský šlechtický “malý oběd”. Když už jsem u těch ústřic, tak pro pořádek uvádím, že se většinou jedí syrové, jsou k mání v neuvěřitelné škále rozměrů, chutí a kvalit a patří mezi nejdražší potraviny na světě. Jedí je lidé, kteří mají rádi přirozenou chuť moře, ale jedí je také snobové, kteří se chtějí předvádět, jedí je lidé, kteří jsou přesvědčeni o afrodiziakálním účinku ústřic. Ústřice jsou pro někoho vzácnou pochoutkou a pro druhého nepoživatelným mlžem. Mimochodem, americký režisér, komediální herec a muzikant Woody Allen v jednom ze svých bonmotů řekl: “Nikdy bych nejed ústřice. Jím jen to, co je mrtvý - ani nemocný, ani zraněný - mrtvý.” Tolik Woody Allen. Já bych chtěl podotknout, že ústřice se skutečně jedí nejvíce jako živá, maximálně čerstvá delikatesa, to je na nich asi to nejpřitažlivější a nejodpudivější současně!
No nic, pokud na ústřice nemáte zrovna dneska chuť - tak si dejte sardinky, guláš a nebo chleba se sýrem. Je to lacinější a též dobré. Každému, co má rád!

Hlavně ale "nejezte, nepijte a a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English