VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nemléko
2019-01-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

mám před sebou na stole lahvičku s prapodivným názvem: “Ne-mléko - mandlový ne-jogurt”! Dole na skleněném obalu je ještě vytištěno pro vysvětlenou: Bílý, vegan, bez mléka a bez mlieka (to je nejspíš slovensky, aby tomu také rozuměli). No a vzadu na zadní straně sklenice je podrobně popsáno, co jsem si to vlastně koupil: Tak, je to rostlinná alternativa jogurtu, jehož složení nám nabízí toto: mandlový nápoj, který se skládá z (filtrované vody, 20% mandlí a datlí), pak je tam tapiokový škrob - jen pro neznalé - jedná se o výživné a bezlepkové kuličky pocházející z manioku, je skvělou náhradou normálního škrobu…, no a pak jsou tam samozřejmě živé jogurtové kultury. A ještě poznámka - po otevření ihned spotřebovat….což mi připadá rozumné a navíc je to jistý důkaz, že potravina není napumpována konzervanty, stabilizátory a různými dalšími vymyšleninami, jak protáhnout dobu expirace. Někdy, bohužel, za každou cenu. Nakonec výrobce upozorňuje, že tam můžou být stopy máku. To mi připadá jako férová zpráva a navíc, jak známo, že mák obsahuje asi 20x více kalcia než mléko, takže tenhle - nejogurt z nemléka může být dobrý pro naše kosti. Co ještě dodat? Sklenka nejogurtu má 375 gramů a stála mě 89 korun. Není to zrovna nejlacinější jogurt, tedy pardon - nejogurt, ale co naděláte - pro někoho, kdo to se stravováním nemá jednoduché, jeho tělo je citlivé na laktózu, lepek, cukr, sóju nebo různá aditiva, tak si, bohužel, musí připlatit za speciální výrobek. Jeho cena je ovlivněna tím, že jej nelze produkovat v mega-sériích. Není to produkt běžný jako jogurt, nebo mléko, kterých máme na trhu tolik druhů, že si je člověk ani nemůže zapamatovat. Je to prostě ne-jogurt a ne-mléko, nebo ne-máslo pro lidi, kteří jsou ne-kompatibilní s větší částí populace. Seznam potravin, co mohou bezbolestně konzumovat, je mnohonásobně užší, speciálnější, dražší a komplikovanější než ten náš! Já tedy mám velký respekt pro tyto úzce orientované skupiny lidí, kterým osud nedopřál, aby konzumovali všechno na co si pomyslí. Věřím, že náš trh jim bude nabízet čím dál víc možností dát si něco dobrého, i když se to bude jmenovat tak komicky jako ne-maso, ne-mléko nebo ne-rohlík! Hlavně, když jim bude chutnat!

Hezký víkend a prosím vás i vy ”nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English