VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Méně piva?
2019-02-13, Text: Pavel Maurer

To je děs! Tohle asi nikdo nechce slyšet, že? Tak já to upřesním – méně piva v hospodách, restauracích a ve výčepech oproti lahváčům a plechovkám.

Co se týká celkové spotřeby, tak buďte klidní, pořád vedeme! V celosvětovém měřítku jsme stále s přehledem na prvním místě se svými poctivými 143 litry na hlavu ročně.

Tuhle olympiádu nám již mnoho let nikdo nedokázal ukrást. Pivovary a restaurace jsou však zneklidněny, že se snižuje spotřeba „piva na čepu“.

Výzkumy (nedávný podle společnosti EY) ukazují, že v Evropě i u nás začínají pivaři upřednostňovat pivo balené.

Posezení v hospůdce s přáteli už tolik netáhne a ceny piva lahvového jsou podstatně nižší. K tomu protikuřácká opatření a také se neustále rozrůstá nepřeberná nabídka „domácího kina“.

Já věřím, že hospody nevymřou, ale budou asi muset hledat nové finty, jak nalákat své hosty.

Země, kde je prakticky pořád pěkné počasí a dá se sedět venku, těch se snížení spotřeby točeného nedotklo (Portugalsko, Malta, Španělsko, Řecko, Kypr…).

Co si budeme povídat, když je sluníčko, sedíte pod stromem na zahrádce a dáte si třeba i nízkoalkoholové pivo, tak to chutná skvěle a je to pro vaše tělo určitě příznivější varianta než nějaký slazený soft drink. Vždyť pivo – to je vlastně převařená bylinková voda, že? A když si přitom s někým trochu zanadáváte na politiku, civilizační problémy a nevraživého šéfa a spláchnete tu pachuť – hned je vám trochu lépe.

To ale musí být čerstvě natočeno, protože tu krásnou pěnu žádný lahváč nenahradí!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English