VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Leonardo Da Vinci byl kreativní i v gastronomii.
2019-02-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

nepochybuji o tom, že všichni z vás někdy něco slyšeli o renesančním velikánovi malířství, vynálezectví, vědy, hudby, architektury - o úžasném Leonardu da Vinci. Možná jste dokonce četli knihu nebo viděli film - Kód da Vinci. Většina z nás ví, že namaloval nejslavnější obraz na světě Monu Lisu, nebo gastronomickou fresku - Poslední večeři, možná také víte, že vynalezl ponorku, vrtačku, kulomet, helikoptéru, skafandr i tank. Ovšem málokdo již tuší, že Leonardo da Vinci byl též velmi kreativním organizátorem a režisérem slavnostní, festivalů a kulinářských tabulí na dvorech tehdejších italských a francouzských velmožů. A protože si práci uměl usnadnit, vymyslel třeba první automatický rožeň na otáčení masa na základě ohřívaného vzduchu. Je to nejstarší historický doklad o použití vrtule, jako lopatkové turbíny. Když se přiložilo do ohně, lopatky se otáčely rychleji a maso na rožni se nepřipalovalo, při menším ohni zase méně teplý vzduch otáčel rožněm pomaleji. Snadný pohon a zdarma! Pak také Leonardovi “vadilo”, že si tehdejší VIP uvazovali při večeři u židlí živé králíčky, aby si o jejich jemné kožíšky mohli utírat ruce mastné od pečeně. Nejspíš proto zavedl první látkové ubrousky a současně pro ně hned zkonstruoval malou sušičku. Jídelníček mistra da Vinciho byl ovšem docela prostý a mnozí historikové se domnívají, že většinu života se stravoval jako vegetarián. Bůh ví?

Každopádně letos uplyne 500 let od úmrtí tohoto génia. Ještě do konce tohoto měsíce můžete ve vybraných restauracích v celé republice ochutnat některé pokrmy, jež vzdávají hold mistru Leonardovi. I dnešní šéfkuchaři mají nápady a dokáží být kreativní. Pokud byste ovšem chtěli testovat pouze jídla typická pro dobu da Vinciho, připravte se na to, že Kryštof Kolumbus a jeho následníci ještě nedovezli z Ameriky rajčata, brambory ani kukuřici. A když tyto exotické potraviny konečně dorazily na Kontinent, trvalo stejně dalších skoro 150 let než jsme si na tyhle neznámé suroviny zvykli. Každá doba má prostě svoje. My - dnes máme k dispozici všechno! Otázkou zůstává: A je to tak správně?

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English